Workshop i Tunesisk hækling

Vi havde nogle gode timer, hvor vi lærte at hækle ret, skrifte farve, hækle rundt, hækle trekanter som til Pernille Cordes runde pude i hendes første bog. 4 timer gik virkelig hurtigt og pludselig skulle der afregnes, af hæklenåle, med vire, eller med krog i begge ender, eller dem der havde købt englegarn, som var superblødt og lækkert.

Pernille var en god underviser, der gav sig tid til at vise og forklare det vi ikke lige forstod, og selv de 2 piger fra Egtved, der var kørt til Holbæk for at deltage, var glade da de kørte hjem.

/Hanne.

 

Se billeder fra workshoppen her: Tunesisk hækling

Foredrag om silke v. Rie Koustrup & Ole Zethner

Vi var 15 damer der rejste med Rie Koustrup og Ole Zethner rundt i Indien, Pakistan, Grækenland (Soufli), Uganda, Burma, Nepal og mange andre steder for at se på silkeproduktion og behandling af både larver og silketråden. Det var en rigtig spændende rejse, med mange fine billeder og prøver, der blev sendt rundt.

Kina eksporterer 70% af deres silke, mod Indien kun 26%, da de bruger silken til deres Sari dragter, de skal have 28 stk. en for hver stat i Indien. Men kun hvis de er meget rige.

Der er flere forskellige sorter:

Morbær-silke er den vi kender herhjemme, er ret små sommerfugle, der kun lever af morbærblade.

Tasar silke kommer fra en ret stor sommerfugl, 14 cm i vingefang.

Tussah silke er fra vilde sommerfugle, der lever ved Himalaya.

Eri silke bruges til fine lette lagner og tørklæder, hvor der også var et ret groft tørklæde, der mindede om hør.

Muga er fra store sommerfugle som Tasar.

I Assam i Indien har Father off Muga (Dilip Barooah) en stor fabrik, som ikke er en fabrik, men et værksted, hvor mange dygtige damer er ansat til god løn for at bearbejde silken, lige fra opspoling fra kokon til det færdigvævede tørklæde, på meget simple væve, i mange farver og mønstre. Vævning betegnes som det dårligste job i Indien.

Kalundborg Museum har det største morbærtræ (med sorte bær) det er 250 år gammelt, men ikke det ældste. Den første uge af sommerferien holder Rie og Ole workshops der, hvor de arbejder med silke, lige fra kokon og til den færdige tråd. Det er en populær aktivitet, hvor bedsteforældre kommer med børnebørn flere år i træk.

I Mimersgade har Francis et væveværksted, han er fra Ghana, og studerer Kinte-mønstre og vil være et besøg værd, engang hvor vi er på Kbh.tur.

 

/Hanne Christoffersen.

 

Se flere billeder fra aftenen her: Silke-aften

Spindeaften

Onsdag d. 10. januar mødtes vi 12 damer på Stenhusbakken for at høre Majbritt Folke Larsen og Lotte Neupart, fortælle om gruppen ”SjællandskeSpindere” og om nye spindeteknikker. 

Vi er sikkert flere, der i 70-erne og 80-erne hyggede os med at spinde uldgarn i forskellige kvaliteter og farver. Nu er der en hel anden variation i både fibre og teknikker. Man behøver slet ikke holde sig til en slags fibre i hvert garn – alt kan blandes! Silke, bomuld, hundehår hamp m.m.m. Nyt for mig var, at fibrene kan kartes sammen i store plader, hvorfra garnet så spindes direkte. Man kan også lege med selv at indfarve fibre i forskellige farver inden det spindes og derved få nogle flotte farveskifter i garnet.

Majbritt og Lotte havde medbragt bunker af eksempler på forskellige fibre og på færdigspundet garn, nogle fine strikkede sjaler og trøjer samt et smukt stykke vævet stof. Desuden demonstrerede Majbritt og Lotte spinding på forskellige typer af rokke.

De sjællandske spindere mødes en gang om måneden privat og spinder en hel dag. Desuden mødes medlemmer fra hele landet en gang om året – et nyt sted i landet hver gang.

En rigtig spændende aften!

 Agnete Seidelin

 

Se billeder fra aftenen her: Spindeaften