Julemødet d. 2. december 2014.

 Julemødet  2. december 2014.

23 medlemmer deltog i det hyggelige julemøde, hvor temaet var juletræer.

Bestyrelsen havde sørget for smukt pyntede borde, og vi blev modtaget af en dejlig duft af JUL: gløg, gran, varme og hygge.

Vi kunne deltage i 4 forskellige workshops: Lone Petersen havde forberedt juletræer i patchwork, Kirsten Bredgaard havde opskrifter og garn med til strikkede juletræer, Inger Petersen foldede juletræer i papir (eller var det Karen Rønne der knækkede koden?) -  og Lisbeth Andersen stod for fremstilling af smukke gaveæsker.

Vi fordelte os efter interesser, og efter en julesang sænkede der sig en stille ro omkring de forskellige sysler. Snakken gik dog senere rigtig godt, og der blev hurtigt fremstillet smukke ting.

Billeder fra aftenen kan ses her:http://www.tekstilkreds.dk/56111961

Efter gløg og julekager, knas m.m. sluttede vi en dejlig aften med endnu en julesang og kunne ønske hinanden en Glædelig Jul.
/Annette Christensen 

Københavnertur d. 25. oktober 2014

11 medlemmer tog afsted, først til Nationalmuseet for at se særudstillingen: Edderkoppens Spind tæpper fra Navajo-indianerne og derefter Minitex 14

Det var tæpper fra omkring 1860 og til dato, dog mest de ældre tæpper. Navajoerne bor stadig i reservat ude i ørkenen, hvor de nu har store flokke af får og geder, dels til ernæring, men først og fremmest til deres vævearbejde.

En ældre kvinde, som stadig væver med hjælp til opsætning af sine sønner, fortalte på en video om sit liv i ørkenen. Om hvordan tiderne skifter og savnet af børnenes videreføring af deres vævetradition, da de nu, til forskel fra tidligere, går i skole.

I tæpperne indgik en del symbolik, som omhandlede deres forhold til det overnaturlige og til deres livsvilkår. Dog ser det ud til, at de går på kompromis med meget af det traditionelle, når det drejer sig om de tæpper, de sælger for at tjene til dagligdagen.

Vi talte meget om plantefarvning og materialer i det hele taget og fik ikke rigtig nogen forklaring herpå. Museet planlægger kemiske undersøgelser af garnerne. Vi er efterfølgende blevet lovet at modtage resultaterne af undersøgelserne.

Det var dog dejligt at se de smukke tæpper.

Herefter gik vi videre til en dejlig frokost på Postmuseets tagetage.

Til sidst videre til Rundetårn for at se udstillingen Minitex 14.

Den består af en del småarbejder, dels broderi og lidt billedvævning, men også anderledes ting som f.eks. klippet fisk i plastik sat op på gennemsigtige tæpper

Store flotte blomsterlignende dekorationer pyntede meget på udstillingen, men var vist ikke en del af den.

Jeg vil slutte med at sige tak til dem, der arrangerede turen. Jeg var glad for, at jeg var med.

/Hanne Sørensen

Åbent hus hos Esther Haensche på Langåsen 16.9.2014

16. september 2014: Der var gjort store forberedelser, både foroven og i kælderen.

I væverummet var der 5 væve. Ester, Hanne Holm, Lona, Connie og Britta viste igangværende og færdige vævninger. Man har siddet tæt og vævet på egne væve. Nogle i nær 20 år… men nu er det også slut! For vævene skulle fjernes inden den 1. oktober! Ester havde nemlig fået solgt huset! Så der var planlægning omkring, hvor meget der skulle skilles ad på de enkle væve, for at få dem ud evt. gennem vinduet. Hvornår mandskab og bil kunne komme? – Og kunne man forsætte arbejdet hjemme på igangværende vævninger uden for megen bøvl??

Ovenpå var dækket op med boller, kage, kaffe, æblekage mm. Man kunne også nyde sin medbragt madpakke og blive budt på snap, som de altid får til deres frokost.

Fremover vil gruppen blive ved med at mødes om tirsdagen, men nu skiftes til at tage hjem til hinanden og nørkle med mindre håndarbejder. Denne arbejdsgruppe har også gennem årene, nydt den fornøjelse at tage på sommerhus ophold rundt om i landet. Hvor de så har opsøgt "garn entusiaster" og spændende butikker mm.

Det var godt vi nåede at se jeres forhenværende værksted, og jeg vil ønske Esther en god flytning til Jyderup.

Inger Buchhave Pedersen

Medlemsmøde 23.9.2014 - gode håndarbejdssider på nettet!

Medlemsmøde tirsdag d. 23.9.2014

Emne: gode håndarbejdssider på nettet!

5 deltagere mødte op på trods af travlhed med forberedelserne til udstillingen. Vi fik afprøvet, at vi kan komme på nettet, når vi er i Fritidscentret. Ligeledes blev følgende hjemmesider afprøvet og udvekslet.

Gode hjemmesider til strik og vævning.

www.bettekun.dk 

www.ho-strik.dk www.sommerfuglen.dk www.tantegrøn.dk www.paapinden.dk

www.garnstudio.dk www.ravelry.com www.drops.dk www.geilsk.dk www.designstrik.dk

www.annesindfald.dk www.madammunch.dk  www.rasmilla.dk www.youtube.dk

www.ruths.dk www.vaevning.dk 

/ Kirsten Bredgaard

Medlemsaften 26. august 2014 - ferieoplevelser

Tynd, tynd silke.. importeret af Agnete Nygaard

Tynd, tynd silke.. importeret af Agnete Nygaard

Medlemsaften tirsdag den 26. august 2014

Ca. 20 medlemmer var mødt op til medlemsmøde d. 26/8. Formanden bød velkommen og orienterede i øvrigt mest om den i skrivende stund forestående udstilling. 

Derefter havde vi en runde, hvor vi hver især fortalte om vores ferieoplevelser, og - kan I gætte det - det mundede næsten hver gang ud i en eller anden tekstil oplevelse. 

Skønt at høre om nye ting, men også om ting, der vækker genkendelsens glæde - f.eks. et besøg hos Märta Måås Fjetterström i Baastad. 

Men jeg blev lidt andægtig, da jeg sad med en strikkebog i hånden. En strikkebog skrevet af Signe Andresen i 1847. Med krøllede bogstaver, selvfølgelig. Det er usædvanligt, at en kvinde på den tid ikke alene skriver en bog, men også får den udgivet! Tænk en gang - hvad den må have oplevet?  

Hilsen Bodil Bergstrøm. (11.09.2014)

Medlemsudstillingen 4. og 5. oktober 2014

Vejret gjorde åbningen af udstillingen 2014 ekstra festlig. Dejligt lunt efterårsvejr og mild sol skabte en god ramme for weekendens udstilling.

Mange udstillere og gæster var mødt op til åbningen, hvor museumsformidler fra Nyvang Frederikke Heick holdt åbningstalen. I talen beskrev hun, med en historiskvinkel, hvilken værdi det at skabe tekstiler har haft for kvinder og, hvordan denne værdi har ændret sig gennem tiden. 

Udstillingen var åben. 40 medlemmer udstillede produkter af de sidste to års arbejde.  Gæsteudstiller var Jørgen Nordskov.

Natur var udstillingens tema. Naturen var hentet ind i rummet og inspirationen fra naturen var tydelig i de forskellige værker. Der blev udstillet i forskellige materialer og teknikker, fine vævede billeder, grove vævede måtter, maskin- og håndstrikkede tørklæder,patchwork , broderede billeder, hæklede kogler og skåle i løbbinding . Der var vist kreativitet i valg af materialer og i kombination af materialer, f.eks . billedvævning med et malet akvarelbillede.

Der var udstillet mange fine produkter fra kurser i løbebinding, billedvævning, vikleprøver, filtning og maskinstrik.

Den øvrige udstilling viste en bred pallet af medlemmernes arbejde. Den viste, hvordan kreativitetog fantasi kan udtrykkes. En udstilling hvor man tydeligt kunne se, hvilket stort arbejde der var lagt i de enkelte produkter, og hvor vigtig en del kompositionen er for at kunne fremstille et godt produkt.

Jørgen Nordskovs meget smukke træarbejde var fordelt rundt på udstillingen og gav et rigtig fint modspil til alle de spændende tekstiler, samtidig med at understrege Naturens tema.

Under begge dage var der en god aktivitet af kvinder der arbejde på forskellige projekter. D er blev vævet mariehøns, strikket strømper, vævestrikkket og andre strikkerier. Meget fint for de besøgende, at de kunne møde kvinderne bag værkerne og få en snak om anvendte teknikker og materialer.

Vævere viste, hvordan de arbejder på en frise om korsriddernes historie. De havde medbragt billede af den færdige frise, udsnit af frisen som de arbejder på og væven, hvor man kunne se, hvordan arbejdet møjsommeligt og nøjagtigt skred frem ad. Frisen skal hænge på Kalundborg Museum når den er færdig.

Søndag var der besøg af Bettina  Brandt-Lassen, d er viste smukke kniplinger, og hvordan de kan anvendes i år 2014 på en ny og spændende måde. Hun havde bl.a. medbragt meget fine kniplede tørklæder, smukke armbånd, tasker og sågar en kniplet dørmåtte. Under udstillingen arbejde hun på et bånd til gummistøvler, så de kunne få deres eget unikke udtryk.

En vel arrangeret, vellykket udstilling 2014 blev afsluttet.

/Vibeke Kristensen

Forsommertur til Fyn 14. juni 2014

Den 14. juni var vi en flok medlemmer der var en tur på Fyn.

Vi skulle over og se hvordan man bearbejder henholdsvis hør og uld.

 Vi startede hos Hjelholt uldspinderi, ved Hesselager hvor Henrik Hjelholt viste os rundt på det familieejede spinderi.

Han tændte for maskinerne og fortalte og viste os de forskellige processer.

På deres hjemmeside www.hjelholt.dk kan man se en fjernsynsudsendelse, der gennemgår uldbehandlingen. Vi sluttede i deres lille butik, hvor vi var nogle stykker der fik handlet.

 Vi fortsatte til Hørvævsmuseet på Krengerup, www.hvm-krengerup.dk ved Glamsbjerg hvor vi spiste den medbragte frokost.

I cafeen var der en udstilling med ”garner der ter sig”, det var modellerne fra bogen (Rishede, Degn, Adam) der var udstillet på giner.

Derefter kom vores guide, En tidligere gymnasielærer, der efter han var blevet pensionist og frivillig på Hørvævsmuseet, tog den erhvervsfaglige væveuddannelse.

Da mange af os vævede til hverdag, gik han ikke meget ned i den almindelig vævning. Men da vi kom til jacquard væven, gik han nærmere ned i de forskellige processer.

Vi fortsatte ned i de tilstødende lokaler hvor de ”rigtige” væve (maskinvæve) stod, her fortalte han om hvordan man bearbejder høren.

Det var spændende at se, hvordan en strid stængel kan blive til blødt garn. Vi så også de rigtige maskiner i brug, bare et par skud eller 10, da vævene ikke må køre, når der er publikum.

På turen hjem var der en gartner ved vejen, der gjorde store øjne, da en bus med 15 damer holdt ind og skulle have ærter, jordbær og mange andre ting.

 Tak for en dejlig tur.

 /Marianne Spang Hansen,  Slagelse

Vestsjællands tekstil- og vævekreds på Nyvang 31.5. - 1.6.2014

Vestsjællands Tekstil- og Vævekreds på Nyvang 2014

I år skulle der prøves noget nyt på Andelslandsbyen Nyvang. Den 31/5 og 1/6, skulle afholdes et stort marked med Gammelt husflid og håndværk. Der blev demonstreret sadelmager arbejde, vævere, plantefarvere og meget andet. Vi fik set, hvordan man fremstiller trækul og der blev smagt på håndbrygget øl.

Søndag stillede Lion Clubs op med kræmmermarked. Vi var 9 fra Tekstil- og Vævekredsen, der gennem weekenden, viste og fortalte om vores arbejde og interesse for det tekstile håndværk. Spc. havde Ulla stort tilløb på terrassen, hvor en del børn fik prøvet at karte og spinde.

Der var billedvæv, løbbinding, båndvæv, tangentvæv, vævestrik, bondebroderi og papirflettede armbånd. Der var rekord mange besøgende og mange tilrettelagte muligheder for at prøve de forskellige håndarbejder.

En helt igennem vellykket weekend, som flere af os, ser frem til at deltage i, igen næste år.

/Hanne Jensen-Holm

Søndagsudflugt i det grønne - 25. maj 2014

Søndagsudflugt til inspiration!

En lille gruppe på 5 personer havde en fantastisk tur  i skoven ved Skarresø og Sølyst i Jyderup.

Fotografiapparaterne opsamlede indtryk og motiver til inspiration til medlemsudstillingen med emnet "NATUR" i oktober.

Det store te-selskab på Holbæk Museum 7. september 2014

Det store Theselskab!

Holbæk Museum fejrede i år sit 104 års fødselsdag i forbindelse med "Det store Theselskab. Et selskab hvor alle foreninger i Holbæk kommune er inviteret. Og vi var inviteret med.

43 foreninger af vidt forskellig art serverede The i fine kopper og hjemmebagte kager til.

Karen Nordvig og Hanne Jensen-Holm stod for serveringen og vi havde fået arrangeret en ret fin lille udstilling, der skulle være med til at promovere vores forening. Og jeg skal love for vi fik besøg. Stort set alle 4 timer (i tørvejr) var der besøgende, der ville høre om vores arbejde/forening og fik uddelt postkort med henvisning til vores kommende udstilling, og hvor vores nye "Flyers" lå til skue med adresse på vores hjemmeside.

Vi var ret fornøjet over dagen og håber at kunne deltage igen til næste år, da det åbenbart er en god anledning til at gøre opmærksom på Vestsjællands Tekstil- og Vævekreds.

Karen og Hanne

Medlemsaften med Workshops 6. maj 2014


Medlemsaften med Workshops

Ca. 20 medlemmer deltog i workshoppen, hvor Hanne arbejdede med nålefilt, Kirsten instruerede i vævestrikning og Inger hæklede blomster. 
En rigtig hyggelig aften med god snak og indlæring af nye færdigheder.


Samme aften: Opfølgning på billedvævkurset marts 2014.
Kl. 17 mødtes kursisterne fra billedvævkurset 8.-9. marts til opfølgning med Elise Nygaard. 
Der blev vist færdige arbejder og også nye! 
Elise gennemgik alle vævningerne og der blev snakket teknik og udtryk, ligesom der blev drøftet montering af færdige vævninger, forslag til afslutninger, efterbehandling m.m.

Se billeder af de fremstillede billedvævninger:
http://www.tekstilkreds.dk/56111958

Der var ønske om endnu et kursus i billedvævning med Elise Nygaard som instruktør. Foreningen vil forsøge at arrangere dette, måske allerede i efteråret 2014.

Venlig hilsen 
Annette Christensen

Kursus i billedvævning 8. og 9. marts 2014

Hanne Sørensen deltog i kurset og har skrevet om sine oplevelser hermed.

I weekenden d. 8.-9. marts var vi 12 interesserede på kursus i billedvævning.

 Elise indledte med at fortælle om billedvævningens historie, som går i hvert fald 2000 år tilbage, så det var med en vis ærbødighed, vi gik ind til dette gamle væveri.

 Vi blev inddelt i 2 hold, hvoraf det ene, som jeg i parentes var en del af, var på 4 uerfarne billedvævere. Jeg må nok sige, at det er ikke noget, man sådan lige lærer.

 Annette hjalp os i gang og efter 2 dage kunne vi lige slæbe det hjem, som vi havde fremstillet og dog -----

 Det kræver tålmodighed, men Elise og hendes pædagogiske evner ledte os igennem de første trin, og man fik virkelig lyst til at prøve mere.

 Der blev talt meget om skel og især om skellet, der blev væk. Vi prøvede at væve krumme linier, skrå linier og farveskift bl.a. - og ikke mindst at pille op, hvis der var et eller andet, der skulle rettes.

 De andre 8, som jo allerede var godt i gang, lærte nye teknikker og prøvede nye mønstre og vi andre så beundrende på deres arbejder.

 Aftalen er, at vi mødes igen d. 6.maj for at se, hvad vi har lavet i mellemtiden og få besvaret nogle spørgsmål, som sikkert er dukket o

 Med tak for et godt kursus og ønske om en gentagelse.

  /Hanne Sørensen 

Se fotos fra kurset: http://www.tekstilkreds.dk/56111958