Julemødet d. 8. december 2015 - tema: tekstile JULEHJERTER

Hjerter klippet med en saks……

 ...og mange andre slags.

Det var lige præcis, hvad julemøde-invitationen lød på.

Vi var flere end 20 medlemmer, der klippede, syede, strikkede, filtede og flettede hjerter af fineste slags og i hyggeligt selskab.

Bestyrelsens medlemmer var de kyndige instruktører, og alle fik fine resultater med hjem.

Først og sidst var sanghæfterne i brug, og vi nåede mange af de julesange, vi alle havde glædet os til.

Gløgg, æbleskiver og juleguf  .... Det fik vi også i rigelig mængde ved det sidste arrangement i 2015.

 /Karen Rønne

Besøg på Holbæk Museum og tekstillauget 17. november 2015

Fra Klud til Gallakjole, 17. november 2015 på Holbæk Museum

18 medlemmer var mødt frem på Holbæk Museum og blev modtaget af Minna Kragelund og medlemmer af Tekstillauget.

Minna Kragelund, seniorforsker ved Museum Vestsjælland, Holbæk, fortalte om Tekstillaugets opgaver. Lauget består p.t. af 5 medlemmer, som på tværs løser museets opgaver. Det er bl.a. fremfindelse af ting, forberedelse og klargøring til udstillinger. Tekstillaugets område og opgaver omfatter museets store tekstile samling, formidling af studiesamlingen og står for håndarbejdscafeen og håndarbejdets dag.

Grevinde Astrid Ahlefeldt Laurvig (1902 – 1979), Eriksholm Gods ved Holbæk fik syet de flotteste kjoler i bl.a. London og Paris. 50 kjoler med tilbehør, hatte og sko er givet til museet. 
Denne aften havde Tekstillaugets damer hentet 3 kasser med kjoler fra magasinet. Alle forstod den iver og interesse for tekstiler, når noget så værdifuldt bliver hentet frem i lyset. Det var med ærefrygt, vi observerede, hvordan tingene varsomt bliver løftet ud af kassernes silkepapir. Bl.a. en flot karnevalskjole og en natkjole i de fineste stoffer og syet efter alle kunstens regler!
Vi fik set, hvordan en dampstation forvandlede en slap og krøllet natkjole til det fineste lingeri! Brede blonder blev strøget med stor varsomhed. Disse opgaver kræver stor erfaring med håndtering af tekstiler i alle kvaliteter, og denne erfaring er Tekstillaugets medlemmer i besiddelse af.

Minna Kragelund viste os en ”lækkerbidsken” – Emilie Krogs syæske (f. 1875). En kvindes syæske fortæller historie, og Emilies syæske rummede de smukkeste og fineste håndarbejder.

Fra studiesamlingen fik vi set en samling meget smukke små håndbroderede tasker udstyret med fineste pynt.

Tak til Holbæk Museum, Minna Kragelund og Tekstillaugets medlemmer for en meget fin aften. /Annette Christensen

Foredrag om koptiske tekstiler d. 20. oktober 2015 ved Ulrikka Mogdad

Vi var ca. 20 medlemmer, der d. 20.10. hørte Ulrikka Mokdad, billedvæver og cand. mag. i kunsthistorie, fortælle om sit speciale, de koptiske tekstiler fra Ægypten.

Hun gjorde det levende og inspirerende, ledsaget af mange flotte farvebilleder og uden manuskript!

Kopterne var de tidlige kristne i Ægypten (de lever der stadig, et kristent mindretal i et muslimsk land.) Da Napoleon i 1790erne erobrede Ægypten, medbragte han nogle arkæologer. De gravede efter faraonernes grave med guld og kostbarheder og fandt nogle nekropoler (= dødebyer), hvor almindelige koptere var begravet i flere etager i det tørre sand. Fordi de var kristne, havde de kun få og små gravgaver med, f.eks. en lille piges dukke. De var iført deres almindelige tøj – tunikaer vævet i eet stykke – og svøbt i tæpper og lign. På grund af tekstilernes smukke, billedvævede motiver blev de hurtigt meget efterspurgt i Vesteuropa og USA. Udgravningerne blev til plyndringer, og de flotteste stykker tekstil klippet i små stykker og solgt til samlere – revet ud af deres sammenhæng.

Tunikaerne var som regel vævet i hvidt hør med lange indvævede bånd eller runde medaljoner i billedvævning med smukke farver.... /Karin Mørtz, oktober 2015

Karin Mørtz har beskrevet væveprocesserne i vort medlemsblad nr. 132 November 2015. Du finder artiklen side 20.
http://www.tekstilkreds.dk/56111946 

Vestsjællands tekstil- og vævekreds 30 års jubilæum, d. 26.9.2015!

Bestyrelsen. Fra venstre: Agnes Saaby, Hanne Jensen-Holm, Karen Nordvig, Kirsten Bredgaard, Inger B. Pedersen og Lone Petersen

Bestyrelsen. Fra venstre: Agnes Saaby, Hanne Jensen-Holm, Karen Nordvig, Kirsten Bredgaard, Inger B. Pedersen og Lone Petersen

Holbæk Fritidscenter var rammen om en fantastisk inspirerende dag.

Meta Nielsen var med og beskriver starten på dagen: 

Lige hjemvendt fra en fantastisk dag.
Allerede da jeg blev modtaget ved indgangen af Lone (formanden), fornemmede jeg at det ville blive en god dag.
Den røde løber var rullet ud og der var flot dækket op, med bordplan og fine navneskilte. Kaffe og hjemmebagt kringle.....

Jubilæet blev markeret som en festdag kun for medlemmerne. Der var foredrag om formiddagen og efter frokosten 2 workshops:
1. Væv ved Winnie Poulsen/bindingstegninger
2. Strik ved Jette Braun, Jyllinge/ opslagning- og aflukningsteknikker.

I medlemsbladet November 2015 er jubilæet beskrevet medmange billeder billeder fra dagen.

Hele artiklen kan læses via linket nedenfor, jubilæumsartiklen finder du side 13.
http://www.tekstilkreds.dk/56111946 

Medlemsaften med GIMPNING, 8. september 2015

12 deltagere fik indblik i GIMPNING.
Meta Nielsen ønskede kun 12 på holdet og det må siges at være godt, for alle fik den hjælp, der var brug for. 

Nogen havde prøvet det før, for længe siden, men vi var også nogle stykker, der aldrig havde prøvet det før. Under Metas dygtige instruktion lykkedes det for alle at blive fortrolige med hæklenål og gimpenål.

Gimpning: Når gimpenålen er fyldt ud, trækkes løkkerne af nålen. Skal arbejdet være længere, sættes nogle af de sidst tilvirkede løkker tilbage på nålen. gimpning, (af gimpe, af eng. gimp, opr. uklar), gammel håndarbejdsteknik, som er en variation af hækling og hovedsagelig benyttes til forarbejdning af bånd eller lidser.
Der hækles over en tobenet gaffel af metal, en gimpenål; afstanden mellem benene kan variere fra 0,5-10 cm, men skal være den samme i hele nålens længde.

Det færdige produkt kaldes også gimpning og virker lettere end hæklede arbejder udført ved almindelig teknik. Gimpning kan føres tilbage til 1800-tallet.
En spændende, lærerig og hyggelig aften. Tusind tak til Meta. Det er altid dejligt, når et af vores medlemmer tilbyder, at lave et kursus for vores medlemmer.
/Kirsten Bredgaard

Sommermøde d. 25. august 2015: Sommerens tekstile oplevelser.

Inger bød velkommen og gennemgik aftenens program:

  • Runden, tekstile oplevelser
  • Nyt fra Bestyrelsen
  • Kage med medbragt kaffe
  • Lysbilledshow og fortælling om Nekseløprojektet, i Mette Vestergårds (1866-1956) fodspor
  • Afslutning

Medlemmernes tekstile oplevelser:- 9 Nekselø ,hvoraf 8 var til stede. - 4 Samsø, hvoraf 1 på strikkeamp. - 5 Holbæk Museum, håndarbejdscafe. - 1 Ejby patchwork. - 1 Greve Væveskole. - 1 Flensborg kunsthåndværk. - 1 den svenske skærgård. - 1 Bornholm, design silketryk japansk tekstil. - 1 Kerteminde Museum.

Der blev fremvist et patchworktæppe, en igangværende kjole og en abe, strikketrøjer, vævet damaskdug, tasker mm.

Nyt fra Bestyrelsen: Gennemgang af kommende Arrangementer. Datoer for kommende arrangementer kan ses i nyhedsbrevet, vi alle har modtaget pr. mail.

Vi skal huske at tilmelde os i god tid til kommende arrangementer.
Oplysning og efterlysning: Håndarbejdets dag nedlagt på Holbæk Museum. Der henvises til deres hjemmeside.

Kirsten efterlyser strikkeskeer.
Lone inviterer til oprettelse af strikkegruppe.Firkantede hornstrikkepinde, er gode for gigt-fingre.Nyt museum i Kerteminde.

Nystiftet væveforening, Vævere i Vestsjælland med Gitte Karlshøj som formand. Nekseløvævningerne udstilles på Asnæs Kunstmuseum okt. - 31. dec. Nekseløvævningerne udstilles også på Kattrup i pinsen 2016.
Lysbilledshow og fortælling om Nekseløturen: Mange fine væve og vævninger, flotte vævede ting der blev lavet, og ikke mindst en masse glade mennesker. Alle tilstedeværende, der har været med på Nekselø, fortalte med stor begejstring om denne oplevelse.

/Lisbeth Busk Kofoed

Forårstur til Frederiksværk 25. april 2015

Lørdag den 25. april kørte 17 medlemmer af Vestsjællands tekstil- og vævekreds til Frederiksværk.
Vi startede i Gjethuset, et kulturhus indrettet i det gamle jernstøberi.

Frederiksværk Vævekreds havde i anledning af deres 30 års jubilæum arrangeret en udstilling med titlen: En Rejse I Vævningens Kunst. Der var udstillet arbejder af vævekredsens medlemmer, professionelle vævere og elever fra tekstilskolen i Holte. Der var en blanding af smukke, fantasifulde og morsomme værker i vidt forskellige materialer. Billeder, tæpper, kjoler og skulpturer. 

Da vi var færdige med at studere værkerne spiste vi vores medbragte madpakker i husets café, og derefter spadserede vi til en anden af jernstøberiets gamle bygninger:

Kunstnerhuset. Her skulle vi møde 6 kunsthåndværkere i deres værksteder. Vi besøgte først keramiker Lene Dahl, som arbejder med flydende ler i gipsforme. Hun fortalte om sin teknik, og vi kunne se resultaterne i form af krukker, skåle, osv. som hun havde udstillet, og som bl.a. kan købes på Æglageret i Holbæk.

I det næste rum mødte vi maleren Carsten Dahl (ja, de er gift med hinanden), som fortalte om sin måde at udtrykke sig på, hvilke tanker der ligger bag hans malerier. Det var nu vanskeligt at forstå, synes jeg.

Dernæst besøgte vi den meget spirituelle kunstner Jan Schacht Holmgaard, som hovedsagelig arbejder ud fra formen på et pentagram (femstjerne). Han arbejder med forskellige materialer. Han har i ca. 20 år været i gang med at skabe et brætspil "The Five Dragons", som snart kommer på markedet.

Næste stop var hos den alsidige kunstner Jane Balsgaard. En meget spændende personlighed, som arbejder med maleri, grafik, sten, bronze, glas, papir. I sit værksted opbevarer hun adskillige både i forskellige størrelser. Bådene former hun af jern, pil og papir, som hun selv laver. De er samlet dels med lim,snor, men også platikstrips. Resultaterne var virkelig imponerende!

Så gik vi videre til japanske Yuko Takado Keller, som skaber sine kunstværker af kalkerpapir, som hun farver ved at male på det med pensel. Hun skærer papiret i strimler, som hun folder, fletter, limer og skaber bl.a. små stole og figurer af. Papirstrimlerne bruges også til billeder og på gardiner. Meget fine og anderledes kunstværker.

Til sidst besøgte vi keramikeren Thora Finnsdottir Søe. Hun arbejder i porcelænsler. Hun bruger diverse kasserede ting, som f.eks. skruelåg, skåle og lampefødder, som hun hælder det flydende ler i. Hun arbejder mest experimenterende og med produktudvikling. Desuden underviser hun aftenskolehold og weekend- kursister i sit værksted. Da vi besøgte stedet, var et hold kursister i gang med deres arbejder.

Vi kørte derefter til Frederiksværk Vævekreds' tilholdssted "Raskmagerhuset". Der blev vi modtaget af to af vævekredsens medlemmer. Grethe Vestergaard fortalte om bygningens historie, og forklarede, at Rask i gamle dage var betegnelsen for vævet stof, altså var en raskmager en væver. Foreningen har ca. 50 medlemmer og har som nævnt 30 års jubilæum i år. Vi så nogle rum tæt pakket med væve, som tilhører vævekredsen. På de fleste væve sad spændende arbejder, som medlemmerne var i gang med.

Efter en god kop kaffe, småkager og livlig snak gik det hjemad efter en spændende og indholdsrig tur.

Tak til arrangørerne. 
/Lis Mensing

Maskinstrik kursus 11. og 12. april 2015

En herlig weekend med maskinstrik!

Weekenden den 11.-12. april "flyttede" en gruppe glade maskinstrikkere ind i foreningens lokaler i Holbæk fritidscenter.

Alle medbragte strikkemaskiner med "Dimsedutter" m.m. og lidt garn. Vores instruktør denne weekend var Susanne Rishede der altid møder velforberedt op og med et kæmpe godt humør, samtidig havde Susanne også masser af garn + en masse spændende strikkeprøver/modeller med.

Weekenden skulle handle om:

" Strik med magiske garner som ter sig".

Vi gik alle med stor energi til maskinerne og der blev strikket forskellige prøver inden projektet gik i gang for de fleste. En del prøver var med diverse fejl og mangler, andre meget flotte. Mange af ideerne skal nu omsættes til færdige projekter, store som små.

Weekenden blev til fulde udført med "Garner der ter sig", for et er at strikke et langt stykke med forskellige garner der var S og Z spundet, og et lige stykke evt. til et sjal, men se den forunderlige verden bagefter var noget helt specielt.

Vi varmede vandet til 60 grader og kom derefter det strikkede stykke ned i vandet. En helt speciel oplevelse.

Der skete den forunderlige nye fagre verden for os alle, at det strikkede stykke begynder at arbejde/og bevæge sig var noget helt særlig. Man kan med rette sige at garner der er S og Z spundet ter sig rigtig meget.

Der blev udført produkter af forskellige art, og de fleste fik en færdig ting med hjem i form af sjaler, nederdele, bluser m.m. 30

En rigtig god og spændende weekend hvor en ny verden åbnede sig med hvad garner kan der er S og Z spundet, og helt sikkert noget der er spændende at arbejde videre med inden for "Maskinstrikkernes" vidunderlige verden. 
/Lone Petersen

Kursus i billedvævning 21. og 22. marts 2015

Vi var 12 der deltog i kurset, læreren var Elise Nygård

Startede med morgenkaffe og fik hilst på hinanden, blev delt op i 2 hold, et nybegynderhold og et øvet.

Jeg er selv et helt nyt medlem i vævekredsen og var meget spændt på hvad det var jeg havde meldt mig til. Men hvor er jeg glad for at jeg fik det gjort, det var en rigtig god oplevelse. Elise er en meget dygtig væver og er meget inspirerende. Hun er rigtig god til at råde en i hvad der kan lade sig gøre, og hvad der må vente til man er blevet lidt mere øvet, hvilke farvevalg man skal vælge osv.

Vi, på begynderholdet, skulle starte med en bunden opgave, et bogmærke. Og allerede der blev vi udfordret og det gik op for os, at det ikke var bare ligetil, det tager tid at væve et bogmærke. Det er vist godt at vi ikke skal leve af at væve.

De øvede vævere kastede sig ud i deres forskellige projekter.

Alle havde en rigtig god weekend, og vi blev enige om at mødes igen d.19.april for at vise hinanden hvor langt vi er nået med vores billeder.

Jeg kan kun anbefale andre væveinteresserede i at deltage, hvis der skulle komme et kursus en anden gang.

Billedvævning er en dejlig beroligende beskæftigelse. Det er billigt at komme i gang og man bliver simpelthen bidt af det. Det er svært at lægge det fra sig når man først er kommet i gang, man skal altid lige prøve det næste farveskift. En anden god ting er at man kan tage det med overalt, ud i haven, med på ferie eller bare med ind i stuen.

Hilsen en glad billedvæver 
/Kirsten Nybo Andersen

Medlemsmøde 10. marts 2015 Genbrug og re-design.

Hanne Christoffersen med foredrag "Mit arbejde er min hobby".

Ca. 30 medlemmer var mødt op til denne på mange måder tankevækkende aften.

Hanne indledte aftenen med en meget interessant beskrivelse af Røde Kors asylcenter Avnstrup, hvor hun har været ansat siden 2009. Asylcenteret har plads til 700 beboere, der kan opholde sig her mens deres ansøgninger om ophold i Danmark behandles. Det er mennesker i alle aldre fra mange forskellige lande og med meget forskellige baggrunde, der kommer. Fælles for dem er, at de har forladt deres hjem og ikke ved hvornår – hvis overhovedet – de kan vende hjem igen.

Hanne er ansat i "Voksen aktivering", hvor beboerne har mulighed for at komme og lave ting til sig selv og evt. familie. Siden Hanne i april 2014 deltog i et kursus om genbrug, er det meste af det der laves i systuen skabt af genbrugte tekstiler – ofte købt billigt i centerets egen genbrugsbutik. Det er både mænd og kvinder der kommer, og selv om kun de færreste taler dansk eller engelsk, kommunikerer man fint med dem med få ord og fingersprog. Hanne havde mange eksempler med på hvad der laves:

Gamle cowboybukser kan bruges til utrolig meget: Ophæng med baglommer, tasker med lommer, penalhuse af gylpen (hvor lynlåsen allerede er syet i!), kasketter, rygsække m.m.

Uldne trøjer, vaskes i (for) varmt vand, og sys til hjemmesko, halstørklæder, kasketter, eller genbruges til halsedisser, huer og håndledsvarmere. Dette varme tøj har været meget populært i den forgangne vinter, da mange flygtninge kommer hertil uden varmt tøj.

T-shirts klippes op i lange strimler der kan bruges til at hækle f.eks. badeværelsesmåtter af.

Silkeslips bliver til små fine tasker

Brugt tøj fikses op med knapper, stofblomster, bånd og borter.

Kaffe- og chipsposer klippes, foldes og flettes til meget dekorative tasker, etuier, smykker m.m.

Efter en lille pause med hjemmebag, viste nogle af kredsens medlemmer og gæster eksempler på, hvad de selv har lavet af div. genbrug. Det er en imponerende kreativitet og opfindsomhed der findes.

Traktorslanger kan bruges til takser og kurve.
Videobånd væves med hør eller bomuld til tæpper, net, vægtæpper.
Gl. sengetøj og gardiner bliver til kludetæpper.
Gl. hørhåndklæder får nyt liv som viskestykker med vævede bånd som "stropper".
Gl. pudebetræk med mellemværk eller broderier forvandles til sommerbluser.

Tak til Hanne! /Agnete Seidelin

Medlemsaften med Paulette Adams 13. januar 2015

Det blev en super hyggelig og vellykket aften med Paulette Adams og med en meget flot medlemsopbakning. Vi var 31 personer.

Paulette startede med at fortælle om sig selv og sine spændende garner og bøger. Desuden havde hun et stort udvalg af modeller, som hun fortalte ideen bag og samtidig kom hun ind på de forskellige garner "der ter sig", meget interessant og levende.

Nu måtte vi bare op og røre og beundre alle herlighederne.Der blev vist fyldt lidt op i diverse garndepoter i de små hjem.

Kaffen/theen blev drukket og så skulle vi lære en ny måde at slå op på. Kniplingsopslagning.

Det er en gammel opskrift fra "Strik med nordisk tradition" af Vibeke Lind. eg tror at alle fik lært det.

Så var det tid til at få afsluttet de sidste handler og takket af for en hyggelig aften. /Kirsten Bredgaard